ntu_scse_2x

Z ČVUT do Singapuru

Už před nástupem na VŠ jsem přemýšlel o tom, že bych si nějaký ten semestr vyzkoušel studovat v zahraničí. Je to skvělá příležitost rozšířit si obzory, poznat nové lidi, jinou kulturu a v neposlední řadě také zlepšit angličtinu.

Možnost hlásit se na mezinárodní programy je na ČVUT otevřená pro studenty od druhého ročníku. Způsobů, jak vycestovat, je více. Přes celoevropský program Erasmus se dá dostat na zajímavé školy po celé Evropě. Ale kdo by se chtěl podívat trochu dál, ČVUT má také tzv. mimoevropské bilaterální dohody (MBD) se školami po celém světě – od USA, Kanady, Austrálie až po Japonsko a Čínu.

Výběrové řízení pro MBD probíhá ve 4 kolech, kde v každém kole jsou v nabídce jiné země. Na přihlášce se uvádí vždy 3 školy, seřazené podle priority. Já se přihlásil na podzim minulého roku hned do prvního kola a z nabízených univerzit vybral:

  • Nanyang Technological University, Singapore – Nejrychleji rostoucí univerzita v žebříčku TOP 50, má velký moderní campus s množstvím zeleně a učí se tu celkem zajímavé předměty z oblasti machine learningu i s přesahem do ekonomie. V USA bych asi sice byl vystaven kvalitnější angličtině, ale Singapur mě lákal víc také kvůli své poloze a vlivu asijské kultury.
  • University of Wisconsin–Madison, USA – Největší a nejstarší univerzita ve Wisconsinu, asi nejprestižnější v USA, se kterou má ČVUT dohodu. Madison je celkem malé pěkné univerzitní město.
  • Union College, Schenectady, USA – Relativně malá, ale v USA také docela uznávaná univerzita.

Podle čeho se rozhodne, zda a kam vlastně pojedete? Hodnotí podle několika kritérií. Tím prvním je motivace. Součástí přihlášky je motivační dopis v angličtině, kde je potřeba vysvětlit, proč chcete jet do zahraničí, a ke každé univerzitě připsat nějaký smysluplný důvod, proč zrovna tam.

Dalším kritériem je písemný test z angličtiny. Ten obsahoval několik úkolů především na slovotvorbu, doplňování slov do textu, a nakonec jsme měli napsat esej na téma “old vs. modern, large vs. small universities”. Přišlo mi to celkem jednoduché, z testu jsem získal 19 bodů z 20. Následoval anglický pohovor ve dvojicích, kde jsme měli nejdříve říct něco o školách, které jsme si vybrali, a potom jsme se bavili o nějakém tématu souvisejícím s naším oborem, u mě to bylo konkrétně o tom, co je machine learning a kdo stál u zrodu počítačů. Z pohovoru jsem dostal 17 bodů z 20. Posledním kritériem je pak průměr za celé dosavadní studium.

Výsledek přijímacího řízení jsem se dozvěděl koncem ledna. Vyšla mi hned moje první volba, NTU v Singapuru, což mě celkem potěšilo. Tím jsem však byl pouze nominován ze strany ČVUT a nastalo ještě dlouhé čekání na vyjádření o přijetí od NTU. Měla by to být jen formalita, přesto nám ale bylo doporučeno, ať s nákupem letenek ještě počkáme. Uvítací dopis nakonec dorazil koncem května.

Tak jsem si koupil letenku, kufr, průvodce Lonely Planet, zařídil očkování, která se do asijských zemí doporučují, a odletěl. Všechno to bylo dost narychlo. Teď už jsem týden v Singapuru. Semestr tady totiž začíná už v srpnu a končí v listopadu, celý prosinec jsou prázdniny a druhý semestr začíná v lednu. A jelikož tu zůstávám na oba semestry, snad dokážu dostatečně proniknout do místní kultury. Určitě budou tedy následovat články o výuce na NTU a životě v Singapuru, lah!

1 komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *